21 august 2005

Luk 10,25-37 - Vær så god neste...

Andakt til 14. s. e. pinse, tekstrekke I - www.bibel.no

Denne lignelsen må komme langt opp på lista over bibelhistorienes topp ti. Få andre lignelser har satt spor etter seg i språket vårt som denne. Hva uttrykket en ?barmhjertig samaritan? og begrepet "neste" betyr, er slikt som alle forstår meningen med. Dette lærer du tidlig selv om du ikke går på søndagsskolen. Lignelsen til Jesus er bidratt til at nordmenn er verdensmestre i innsamlingsaksjoner enten det gjelder kreft, flyktninger eller tsunamiofre.

Men ordene i Bibelen styrer ikke bare hva vi gjør, men også hva vi sier. Betegnelsen ukristelig er fortsatt et skjellsord, men det er stort sett de som står utenfor kirker og bedehus som bruker det nå. På samme måte er det trolig bare mannfolkblader og pornobransjen som fortsatt bruker ordet "syndig". I menighetene snakker vi ikke på den måten lenger, selv om det er her ordene har fått sin mening.

Til og med vitenskapen kan takke Jesus. Relativitetsteorien til Einstein tar direkte utgangspunkt i at "Jesus er den samme i går, i dag og til evig tid" (hebr. 13:8). Men nå settes ofte vitenskap og tro opp mot hverandre. Men du kommer ikke utenom Bibelen hvis du skal forstå hvorfor vi gjør, sier og tenker som vi gjør. Så du har ingen grunn til å skamme deg over evangeliet. De andre har bare glemt hvor ideen først kom fra.

Publisert av Bibeleserringen © 2005 Jan Roar Sekkelsten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar