28 august 2008

Tidenes come-back: Fra fangehullet til kongelig audiens

(Logos 3-2009, del 2:10) Det var ikke daglig kost at noen anket til keiseren i det gamle romerriket. Sammen med fangen skulle det sendes en grundig utredning av saken og en siktelse keiseren kunne ta tak i. Fra Cesarea var det en lang og krevende reise, så her gjaldt det å ikke ta snarveier.

Festus var fersk i guvernørjobben og følte presset, derfor var det heldig for ham at kong Agrippa og søsteren Berenike kom på besøk. Agrippa, som fortsatt kunne herske over et lite kongedømme fordi romerne tillot det, var på sin side sikkert like glad for å være til nytte som rådgiver med jødisk tro og tradisjon som spesialfelt. Alt som kunne krype og gå av myndighetspersoner, romerske offiserer og andre av betydning var samlet.

Forhørsdagen oppfylte Jesu' dystre profeti i Mt. 10,18 i overmål. Etter at Festus har oppsummert saken for forsamlingen rimelig upartisk, overlot han ordet til Paulus. Den lille, jødiske teltmakeren som var hentet opp fra fangehullet hadde riktignok lenker på hender og føtter, men han hadde all oppmerksomheten og ordet var fritt. I en låst situasjon hadde Gud samlet innflytelsesrike mennesker fra øverste hylle og satt dørene på vid vegg for evangeliet. «For ingen ting er umulig for Gud.»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar