31 august 2008

Bærekraftig tro

Matt 6,19-24:
(Logos 3-2008, del 5:10) Bærekraftig tro; Er det noe som holder noe deg igjen når Jesus ber deg om å gå?
Jeg vet ikke om det var Gro Harlem Brundtland som fant opp begrepet «bærekraftig utvikling», men i mine øyne er det slik. Hun har i alle fall æren for at det er blitt et moteuttrykk innen miljøpolitikken. I kjølevannet av dette møter vi avisenes spørsmål til fem på gaten: «Er du villig til å selge bilen for å redde miljøet?»

De fleste skjønner at spørsmålet er viktig og svarer deretter, men når vind, sludd og kuldegrader trenger seg gjennom marg og bein viser det seg å være et stykke mellom liv og lære. Utsikten til dovne dager med sol, sjø og badetemperaturer i januar kan friste hvem som helst. Selv ikke alvorlige klimatrusler får oss til å droppe friheten til å kjøpe bekvemmelighet.

I teksten er Jesus opptatt av klimatrusselen på innsiden av oss. Skaffer vi oss så mange ting å passe på at vi blir folkesky av redsel for å bli rundstjålet? Blender velstanden oss så fullstendig at vi ikke er i stand til å se forskjell på luksusproblemer og virkelig nød?

I Luk.9,23 sier Jesus at en ekte disipel må «fornekte seg selv, ta sitt kors opp hver dag og følge ham». Det sier vi gladelig ja til, for selv om vi overgir alt til ham, er det ikke sikkert at han vil ribbe oss til skinnet. Og den sjansen er det verdt å ta, eller...? Svaret vil fortelle om vi har bærekraftig tro eller ikke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar