10 juli 2005

1. Mos 1,1-18 - Hvem har fortalt deg at det er lyst?

1.Mos. 1:1-18 - www.bibelen.no

Mange ting er så opplagte at vi ikke tenker over det. Sånn som at det er forskjell på dag og natt, at blomstene har forskjelllige farger og at en krøllete strek ikke er rett. Om våren smelter snøen og fuglene legger egg. På høsten drysser løvet og regnet spruter. Alle vet jo det. Det er bare sånn det skal og må være.

På samme måten er det med forskjellen på rett og galt. Det har det alltid vært så langt tilbake som vi kjenner verdenshistorien. Det er ikke det samme som har vært rett og galt på alle steder og til alle tider, men så lenge to mennesker har bodd sammen, har det vært regler. Regler om hva som er godt og tjener til det beste for oss, og hva som er vondt og som ødelegger fellesskapet. Men hvem er det som har gitt oss denne idèen om å sortere virkeligheten i rett og galt?

Det var det Gud som gjorde. Med et blikk og en tanke, «Han så at det var godt», skapte han muligheten til å skille det gode og livskraftige fra det som gir noen få gevinst, men som kan koste andre livet. Gud sto alene på utsiden av skaperverket og ga karakter den gangen, så vi må ha fått det fra ham. Om vi ikke alltid klarer å vurdere riktig får så være. Gud tok sjansen på at menneskene skulle kjenne ham igjen og velge hans side. Som Moses da han så den brennende busken og som Johannes da Jesus kom til Jordan for å bli døpt. Med Åndens hjelp kan vi klare å demonstrere Guds gode vilje for alle dem som famler rundt i mørket.

Publisert av Bibelleseringen © 2005 Jan Roar Sekkelsten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar