26 mai 2005

Job 15 - Fra diskusjon til mobbing

Tekstbetrakning over Job 15

Her innledes den andre av tre runder med kommenterer og foreslag til løsning på Jobs problemer. Job har allerede gått en runde med Elifas og de to som er sammen med ham, Bildad og Sofar, der de framholder Guds absolutte rettferdighet, at Han ikke lar ukyldige lide og at Job derfor ikke har noen rett til å klage. Job på sin side erkjenner Guds herredømme, men mener at det ikke er vantro å klage sin nød når man rammes ufattelig hardt.

Så når man ikke når ballen, må man ta mannen isteden. Det leder Elifas til å mene noe om Jobs intelligens og dømmekraft. Han henviser til de eldstes rett og krever honnørrabatt når teologiske argumenter ikke fører fram. I alle forsamlinger finnes medlemmer som i kraft av lang og tro tjeneste ønsker å få ting etter deres smak og behag. Dessverre er det ofte også de samme som har minst kontakt med livet utenfor kirken og utfordringene evangeliet møter der.

Utvikling er en grunnleggende del av skaperverket. Det er ikke ferdig en gang for alle, men har innholder kimen til forandring. Det vil alltid dukke opp nye elementer som setter spørsmålstegn ved det vi trodde vi visste sikkert. Selvrettferdighetens hovmot står også for fall.

Publisert av Bibelleseringen © 2005 Jan Roar Sekkelsten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar