29 mai 2005

Luk 16,19-31 - Likegyldighetens pris

Andakt for 2. s. e. pinse, tekstrekke I, www.bibel.no

Den rike mannen forsynte seg grådig på livets lyse side. Selv på helligdager må det ha vært hardt arbeid å holde den fyren tilfreds med klær, mat og status. Lasarus lever derimot på baksiden av medaljen. Han mangler alt; Både helse, velstand og verdighet. Han kan ikke engang verge seg mot hundene som slikker på sårene hans. Lasarus er like sjanseløs i forhold til alle renhetskrav i den jødiske fromheten, som den rike er i forhold til det fjerde bud.

Men Jesus sier ikke at det er hensynet til religiøse krav som bestemmer deres bolig i evigheten. Mens Lasarus blir tatt imot og sørget for i forhold til hva han ikke fikk oppleve på jorden, er det ikke overdådigheten som plasserer kaksen utenfor herligheten. Det er unnlatelsene som feller ham. Velstanden ga ham muligheten til å hjelpe, men han gjorde det ikke selv om Lasarus lå rett utenfor døra. Rikingen ba heller ikke den uflidde uteliggeren om å fjerne seg. De fattige, syke og loslitte var bare en del av hverdagen som han ikke ofret en tanke. Han brydde seg rett og slett ikke, og gjorde ingenting med det.

Derfor må han betale likegyldighetens pris. «Det dere ikke gjorde mot én av disse minste,» sier Jesus, «-det har dere heller ikke gjort mot meg.» (Matt. 25:45) Gud krever ikke det umulige av oss, bare litt praktisk omtanke. Det skal så lite til, egentlig.

Publisert av Bibelleseringen © 2005 Jan Roar Sekkelsten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar