30 mai 2005

Job 18 - «Altså er mor Nille en sten»

Tekstbetraktning over Job 18

Neste kamerat, Bildad, står på talelisten og fortsetter belæringen av stakkars Job der Elifas avsluttet. Resonnementet er som hentet rett ut av Holbergs teaterstykke Erasmus Montanus. «En sten kan ikke fly. Mor Nille kan heller ikke fly. Altså er mor Nille en sten!» Bildad oppfatter tap av ære, helse og velstand som et uttrykk for at Job bak en fin fasade har vært er et ugudelig krek hele tiden. Derfor har Gud trukket tilbake sin velsignelse.

Men det er en logisk kortslutning. Så enkelt kan vi ikke gjøre et komplisert samspill i skaperverket. Det er livet og Guds kjærlighet mennesket ble velsignet med ved skapelsen, ikke diverse frynsegoder livet kan bringe med seg når alt annet klaffer. Det er sant at vi kan komme til Gud som til en far med alle våre ønsker og behov. Men Han er ikke en maskin som automatisk utbetaler materielle velsignelser bare vi taster inn en moralsk riktig kode.

Vi skal vokte oss vel for å gå i den samme tankefella som vennene til Job. Ingen blir en barmhjertig samaritan ved å følge deres eksempel. Vi befinner oss i hverandres varetekt, og en manns ulykke kan like godt skyldes en kald skulder fra andre som egen uforstand.

Publisert av Bibelleseringen © 2005 Jan Roar Sekkelsten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar